ТЕРИТОРИЈА И ГРАНИЦЕ

НЕПОЗНАТЕ РЕЧИ
Државна граница – одваја једну државу од друге. Одређује се међудржавним уговором, а обележава се постављањем граничних знакова.
Демократија – владавина народа преко изабраних представника власти који се бирају на изборима.

На континентима постоји више држава. Државу чини територија која је  утврђена границом. Државе припадају разним народина, односно њиховим  становницима.

Територија државе је ограничен простор (копнени, ваздушни и водени) који припада тој држави. Граница је линија (замишљена) која одваја територију једне државе од других држава. На карти је представљена картографским знаком – ( . ) – ( . ) – ( .) – ( . ) – ( . ) – црвене боје. Границе могу бити и природне – реке или планине. Територију Републике Србије чине три целине: ужа Србија и две аутономне покрајине Војводина и Косово и Метохија.
Република је облик државног уређења у којем грађани на изборима бирају председника који ће се налазити на њеном челу. Пунолетни грађани бирају и посланике Народне скупштине. Избори за народне посланике организују се сваке четврте године, а председнички избори су сваке пете године.
Више европских држава је по свом државном уређењу република: Словенија, Хрватска, Румунија, Француска, Бугарска, Македонија…

ЗАНИМЉИВОСТИ:
У Европи нису све државе републике. Неке европске државе су монархије. То значи да се на челу тих држава налази монарх (краљ или цар). Најпознатије монархије Европе су: Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске, Шпанија, Шведска, Норвешка, Монако…

ЗАДАЦИ –  ТЕРИТОРИЈА И ГРАНИЦЕ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s