Национални паркови

Национални паркови су природне територије на којима је омогућено чување природе и њено строго контролисано искоришћавање, искључиво у туристичке сврхе. Поједине територије са очуваном природом, на којима живе ретке и угрожене врсте биљака и животиња, држава је заштитила законима. На тим подручјима забрањена је сеча шума, лов, риболов, изградња фабрика и рудника.
У Србији има пет националних паркова.

То су:

Фрушка гора,

Ђердап,

Тара,

Копаоник и

Шар планина.

Национални парк Фрушка гора је најстарији на територији Србије, основан је 1960 године..Захвата централни део ове планине која се налази у Срему, између Дунава на северу и Саве на југу.

autokarta-fruska_gora
Фрушка гора је ниска планина. Њен највиши врх је Чот (539 м) . Овде се налазе највећи комплекси липових шума у Европи. Поред липових ту су и шуме храста китњака, белог граба, букве. Велики делови националног парка су покривени пашњацима и ливадама, који се простиру између шумских комплекса.
На Фрушкој гори је евидентирано 670 врста лековитих биљака.

Национални парк Фрушка гора на мапи.

Неке су Google-fruska-gora-zone-zasзаштићене као природне реткости: гороцвет, велика саса, ниска перуника, ковиље... Посебно су значајне биљке настањене само на овом подручју, као што су: панонски јариц, панонска звезда и црни глог.
Природни услови на Фрушкој гори веома су погодни за велики број животињских врста: горски јелени, јелени лопатари, срне, муфлони, дивље свиње, лисице, куне, дивље мачке. Најзаступљеније птице у Националном парку су јастреб камењар, фазан, кобац, детлић и велики број птица певачица.
Фрушка гора је богата потоцима, али поједини имају воде само у одређеном периоду године. Свеукупној лепоти доприноси и неколико језера. Оно што је посебно вредно овде су извори термалних вода. Познато је насеље Врдник у коме се налазе истоимена бања. Извори термалних вода налазе се и у насељима Стари Сланкамен, Љува, као и недалеко од манастира Старо Хопово.
Ту су и значајни културно-историјски споменици. Најпознатији манастири су: Ново Хопово, Крушедол, Раваница, Јазак. У манастиру Ново Хопово своје школовање је започео Доситеј Обрадовић. У Крушедолу почивају знаменити Срби кнегиња Љубица, краљ Милан Обреновић и други.
Најпознатије излетиште Фрушке горе је Стражилово, надомак Сремских Карловаца, где се налази и гроб Бранка Радичевића.

kopmapancpark400Најмањи по површини национални парк у Србији је Копаоник, заштићен 1981. године због својих драгоцених екосистма, са многобројним биљним и животињским врстама.
Копаоник је једна од најлепших планина у Србији. Обухвата северни део, највиши део планине, где се налази и Панчићев врх (2 017 м). Јосиф Панчић је један од првих који је упознао природне лепоте планине. Фасциниран лепотом изразио је жељу да ту буде сахрањен. Његов маузолеј налази се на Панчићевом врху.
Испод Панчићевог врха, налази се комплекс стена налик на столице. Војвода Живојин Мишић их је назвао Небеске столице. Народ га зове Црквина и обележио га је великим крстом.
Име Копаоник говори да је планина богата рудама. Још у старом веку људи су знали за рудно богатство планине. Рудари су овде вадили гвожђе, цинк, олово и сребро. У старом веку Копаоник се звао Монте агренарио што у преводу значи Сребрна планина.

Национални парк Копаоник на мапи.
Једна је од најосунчанијих планина у децембру и јануару. У подгорини Копаоника налази се Јошаничка Бања чија вода из бањских извора отиче неискоришћена у реку Јошаницу. Важне реке на Копаонику су Лаб и Ситница. А једна од најлепших је Самоковска река која се одликује веома чистом водом и богата је рибом.
На подручју Националног парка евидентирано је 258 биљних врста, 30 законом заштићених биљних врста и чак 1200 животињских врста.
У подножју планине је појас храстових шума, изнад њега појас букових шума, а на вишим деловима четинарске шуме, а на највишим пределима простиру се пашњаци.
Нажалост, живи свет Копаоника угрожен је наглим развојем туризма.

np-Djerdap-zastita-latНајвећи национални парк у Србији је Ђердап. Налази се на североистоку земље, на граници са Румунијом. Његова површина од 63 680 хектара покрива делове територије општина Голубац, Мајданпек и Кладово. Највећа вреднос националног парка је Ђердапска клисура, највећа клисура у Европи, дуга 130 км. Ђердапску клисуру створио је Дунав пробијајући се кроз планински масив Карпата.
Изградњом хидроелектране Ђердап у потпуности је искоришћен хидроенергетски потенцијал Дунава, али је вода прекрила многа насеља, природне реткости и историјске споменике. Код нас је потопљен град Текија. Под водом је нестало и острво Ада Кале. Пре потапања терена вршена су археолошка истраживања. Тада је откривено праисторијско насеље Лепенски вир.
Најпознатији споменици античке културе су римски пут, Трајанова табла и Трајанов мост.
На улазу у национални парк налази се средњевековни град Голубац. Поред Голупца позната су утврђења Рам, узводно од Великог Градишта и Новиград, недалеко од Кладова.
У Националном парку успева 1 100 биљних врста међу којима су веома значајне древне врсте које су преживеле ледено доба и које су опстале до данашњих дана, као што су: златна папрат, Панчићев маклен, мечја леска, шимширика, медунац, зеленка, јоргован, руј кавкаска и сребрна липа, црни јасен и друге.
Територија Националног парка представља једну од најбогатијих фауна овог дела Европе Ту су јелени, муфлони, дивокозе, дивље свиње, јазавци, лисице, зечеви, а срећу се и медведи, вукови, шакали, рисови. Парк је природни резерват  куне златице, куне белице, видре, сурог орла, белорепана и плаве сенице.  Овде живе и многобројне врсте птица, а на појединим деловима налазе се и станишта птица мочварица. Ђердапско језеро је богато рибом-моруна, јестера, паструга, сом и такозвана бела риба.

Национални парк Тара налази се на планини Тари у западној Србији.

Са северне стране karta-tare---npоивичена је реком Дрином. Словенска легенда каже да је ову планину, због природних лепота, бог Тар одабрао за свој дом. По њему је Тара добила име.

Национални парк Тара на мапи.
Тара је 1981.године проглашена за национални парк и познат је по Панчићевој оморици, реткој врсти четинара, коју је открио знаменити научник Јосиф Панчић 1875. године. По њему је она касније и добила име.Панчићева оморика је четинар изузетне лепоте    који може да досегне висину и до 50 метара. Сва стабла Панчићеве оморике су заштићена.
Највећи део парка се налази под шумом. Шуме Таре убрајају се у ред најочуванијих и најквалитетнијих шумских комплекса у Европи. Од четинара јошрасту: смрча, бор, јела, тиса и клека. А од листопадног дрвећа доминирају буква, бреза, храст и јавор.
Biljni_svet_TareНајвиши врх националног парка је Козји рид (1 591 м).
На Тари је забележено 53 врсте сисара. Најатрактивнији су мрки медвед и дивокозе. Од 135 врста птица 43 су селице, а ту су и најугроженије врсте, орлови и соколови и други чистачи природе.  У шумама Таре постоји више од 251 врсте гљива, од којих су три отровне. Једна од њих је и зелена пупавка-најопаснија гљива Европе.
Лепоти националног парка доприноси и кањон реке Дрине, чија дубина иде и до 1000 м.
Национални парки планина су богати потоцима, рекама и језерима. Река Дрина је преграђена за потребе добијања електричне енергије и насталао је језеро Перућац. Друго познато језеро на Тари је вештачко језеро Заовинско.
Једна од најинтересантнијих река Таре , налази се у насељу Перућац. То је Година. Име су јој дали мештани јер је дуга свега 365 м, колико и година има дана
Најзначајнија културно-историјска вредност Таре је манастир Рача, у близини кањона реке Раче. Подигнут је, вероватно у 13.веку као задужбина краља Драгутина Немањића..

Nacionalni park sar planineНационални парк Шар-планина налази се на крајњем југу Србије. Шар-планина је прави музеј разноврсних облика рељефа.
Један од најлепших доживљаја је посета неком планинском врху, јер су они често опкољени облацима, па се стиче утисак да ходамо по облацима, јер су свуда око нас.

Национални парк Шар-планина на мапи.
Шар-планина је изузетно богата водом. Њен украс су и бројна језера, чији тачан број није утврђен. Предпоставља се да их има око 90.Најпознатије и најлепше је Ливадичко језеро, у близини врха Љуботен. Друго по вреличини је Велико Јажиначко језеро. Вода река је и потока је брза, чиста и богата рибом. Многи водени токови изградили су кањоне и клисуре изузетне лепоте. Један од најпознатијих је кањон Дурлевог потока, недалекоод туристичког комплекса Брезовица.
Потоци са ове планине отичу у три морска слива и утичу на богатство биљног и животињског света (око 2 000 врста биљака, преко 200 врста птица и 147 врста лептира). Од дрвећа преовлађују више врста храста, буква, јела, смреча, борови: муника и молика. Ливаде и пашњаци су богати ретким биљним врстама. Од гмизаваца доста су заступљене змије, најчешће поскоци. Међу птицама овде се може срести сури орао, крстокљун, јаребица камењарка, планински зујовац, шарени детлић, а најинтересантнија је пољска шева, која у зависности од ситуације, пева три различите мелодије. Од дивљачи ту су мрки медвед, дивокоза, срна, дивља свиња…
Шара је позната по псећој раси Шарпланинаца, пса овчара чувеног по храбрости, снази и издржљивости.
На Шари се налазе 34 средњовековне цркве и манастири.

ЗАНИМЉИВОСТ:
У националном парку Копаоник постоје еколошке заповести:
– Не очекуј од природе више него што си јој дао.
– Заштити планету ову, друге немамо.
– Брини о ваздуху пре него га угледаш.
– Користи извор тако да воду можемо пити на речном ушћу.
– Сети се да је живот дрвета залог за дрво живота.
– Не дозволи даа птице селице одустану од повратка са југа.
– Урачунај цену очувања природе у цену сваког производа.
– Не тражи рупу у законима природе.
– Чувај средину да бисмо избегли крај.

Фотографије преузете са Интернета.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s