Октобар – месец правилне исхране

najПоводом обележавања октобра – месеца правилне исхране, завршна манифестација одржаће се у среду, 12.11.2014. године у свечаној сали Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару.

Честитам Иви Тодоровић на освојеној награди.

Обавештење о додели награда.

 

На додели награда приказана је наша луткарска представа „Здрава храна спас за све нас“. Учесници су могли да виде и изложбу лутака које су коришћене у представи.

Нешто о представи!

Прича је актуелна и поучна о генетски модификованим организмима.

Ликови у представи су: КиЗА, МиРА, ГеМО, МоДИ, КуКИ, ДиКА, ВиКИ, СуКИ, ПиКИ и БоДИ.
Дечак КиЗА и девојчица МиРА нас воде кроз причу. Док се дечак КиЗА присећа свог сна, наилази уплашена девојчица МиРА. КиЗА покушава да смири своју другарицу, али она га уверава да је то чега се уплашила заиста стварно и да управо стиже.
И заиста, оно чега се МиРА уплашила је једна неуобичајена креатура (жаба МоДи), која је дело научника ГеМА, стручњака за генетски модификовану храну. На сцену ступају хибридни генетски модификовани облик жаба МоДИ и научник ГеМО.. По наговору научника ГеМА, МоДи „глуми„ како се лепо осећа и какве вештине поседује. Док нескромни ГеМО нуди деци своју јабуку ДиКУ, дечак КиЗА га препознаје са интернета и изражава неповерење у његов рад. Али, МоДИ и ГеМО су упорни и даље убеђују децу да је храна коју ГеМО производи здрава. Као глас разума на сцену ступа болешљив кукуруз КуКИ. Он одвраћа децу и покушава да их убеди да не једу јабуку, јер се и сам од ГеМОве хране, у ствари, разболео.
Деца подржавају КуКИја у његовој одлуци да не попије ГеМОв лек и нуде му своју помоћ у излечењу. Ипак, МиРА пристаје да проба јабуку и у тренутку кад је загризе, из ње излази црв СуКИ, који је у јабуци био заробљен.
У другој сцени, црва СуКИја јури пиле ПиКИ да га поједе. Оно је на измаку снаге и нервозно бежи, бојећи се да и само пиле, ако га поједе, не добије велику количину хемикалија, тражи спас у здравој исхрани. Придружује им се расположени спасилац јежић БоДИ, који на леђима носи здраву, непрскану, органску јабуку ВиКИ. Уморни и гладни СуКИ снагу поврати од сласне јабуке, а ВиКИ, обраћајући се деци, поносно пристаје да је изгрицкају.
Као што и свака бајка има срећан крај, тако се и наша прича завршава. Млади су остали у „здравој“ земљи да граде лепшу и бољу будућност како би их памтиле генерације. И, на крају: – СВИ РАЗМИСЛИТЕ О СВОЈИМ ПОСТУПЦИМА !?!

Текст представе:

Зрдава храна спас за све нас!

Филмић, изложба, додала награда – део доживљеног. Лутке оживеше, неки се вратише у доба детињства.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s